Konijn

DE GESCHIEDENIS
Al meer dan 2000 jaar worden konijnen als huisdier gehouden, en nog steeds zijn ze niet weg te denken. Konijnen zijn leuke gezellige dieren, die zich snel en gemakkelijk aanpassen
en hun verzorger leren kennen. Ze worden graag vertroeteld en aangehaald.
Dat konijnen zo populair bij kinderen zijn is niet alleen opvoedkundig van veel waarde, maar door het omgaan met een dier, leert de jeugd ook dat zij medeverantwoordelijk is.

HUISVESTING
In uw huisdierenspeciaalzaak zijn verschillende soorten hokken en kooien verkrijgbaar. Goede konijnenhokken zijn minimaal 80 x 50 cm (voor een dwergkonijn). Konijnen die buiten gehuisvest worden, krijgen altijd een houten hok op poten, dat maar aan één zijde open is, en op een beschutte plaats staat. In de winter, bij koud of stormachtig weer eventueel afdekken.
Voor konijnen die binnen geplaatst worden, kunnen we wel een hok nemen dat aan alle zijden open is, en voorzien van een hoge onderbak. Verder moeten er in de kooi aanwezig zijn, zware aardewerk voerbak, plastic drinkfles, zoutliksteen, knaagsteen, een hooiruif en eventueel een konijnentoilet.
Konijnen zijn van zichzelf erg zindelijk en het is daarom ook aan te raden om een kunststof hoektoilet in de kooi te plaatsen, voorzien met wat kattenbakkorrels en wat keutels, en u zult versteld staan hoe snel uw konijn dit toilet gebruikt.
De bodembedekking bestaat uit hout- of strovezel met daarop eventueel een laag tarwestro en voldoende hooi in de ruif. Als u geen konijnentoilet gebruikt, kunt u wat kattenbakkorrels onder de bodembedekking aanbrengen (met milieukeur, dan kan alles bij het schoonmaken in de groencontainer!) voor een optimale opname van de urine. De kooi moet minimaal éénmaal per week schoongemaakt worden. Hierbij wordt alle bodembedekking verwijderd. Het konijnentoilet kunt u het beste elke dag even verschonen. Door een schone kooi kunnen veel ziektes voorkomen worden.

DE VOEDING
Geef uw konijn de eerste paar weken uitsluitend hetzelfde voer wat ook in de winkel gevoerd is, om de goede werking van de darmflora niet te verstoren. Dit voer bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen, maar u moet er op toezien dat alles opgegeten wordt. Konijnen eten vaak alleen de lekkere zaden (en graven de rest in de bodembedekking) wat op den duur vetzucht of gebreksziekten kan veroorzaken. Afhankelijk van de grootte en leeftijd van het konijn, eet het dagelijks tussen 100 en 175 gram voer,’s ochtends de helft en ‘s avonds de andere helft.
Dagelijks vult u dit aan met wat verse groente ( geen afval), zoals bladgroenten, wortels, broccoli of wat fruit. Altijd met mate en resten goed opruimen ter voorkoming van schimmelvorming. Gedroogde groente, in de vorm van knaagdiersnack, mag u onbeperkt geven. Uiteraard moet u elke dag vers drinkwater geven, ongeveer 100 ml/kg lichaamsgewicht, afhankelijk van de hoeveelheid groenvoer.
In de kooi moet volop, dagelijks vers, hooi aanwezig zijn.
Verder maken een zoutblokje, knaagartikelen, zoals maiszetmeelblokjes, knaaghout of in beperkte mate een knaagsteen, de voeding compleet.

Cavia

DE GESCHIEDENIS
Cavia’s komen oorspronkelijk uit ZuidAmerika (Peru) waar de Inca’s ze als huisdieren hielden. Waarschijnlijk zijn ze omstreeks 1580 door Nederlandse zeevaarders meegenomen naar Europa, waar ze zich onmiddellijk tot geliefd huisdier ontplooiden. De cavia is een dagdier, zeer geschikt als huisdier ook voor kleinere kinderen. Hij heeft een zeer handzaam formaat en krabt of bijt zelden; hij zal ten hoogste tegenstribbelen als hij opgepakt wordt. Dat cavia’s steeds meer aan populariteit winnen bij kinderen heeft niet alleen een opvoedkundige waarde, maar door het omgaan met dieren leert de jeugd ook dat zij medeverantwoordelijk is voor de natuur.

HUISVESTING
In uw huisdierenspeciaalzaak zijn verschillende hokken en kooien verkrijgbaar. De ideale maat voor een cavia is minimaal 40×60 cm en 40 cm hoog. Voor twee cavia’s moet de kooi minimaal anderhalf keer zo groot zijn. In een drinkfles geven we iedere dag vers drinkwater en voor het voer is een zware aardewerk voerbak ideaal. Een geïnstalleerd slaaphok wordt in ieder geval graag en regelmatig gebruikt.
De kooi van een cavia moet op een vocht en tochtvrije plaats gezet worden. Daarnaast moet er voldoende licht aanwezig zijn, zonder dat de zon in het hok schijnt.
Als bodembedekking kunt u houtvezel gebruiken met daarop voldoende hooi. Vaak wordt onder het bodemmateriaal een laagje kattenbakkorrels aangebracht (met milieukeur, dan kan alles bij het schoonmaken in de groencontainer!) voor een optimale opname van de urine. De kooi moet minimaal éénmaal per week schoongemaakt worden. Hierbij wordt alle bodembedekking verwijderd. Door een schone kooi kunnen veel ziektes voorkomen worden.

DE VOEDING
De cavia is net als de mens en de aap niet in staat vitamine C aan te maken in het eigen lichaam. De voeding van de cavia bestaat daarom dan ook voornamelijk uit producten met een hoog vitamine C gehalte. De dagelijkse voeding moet minimaal 20 mg vitamine C bevatten. Bij ziekte of dracht moet deze hoeveelheid verdubbeld worden. Evenals het konijn is de cavia een herbivoor (planteneter) en heeft hij een lang spijsverteringskanaal. Het is daarom belangrijk dat het voer voldoende ruwvezels bevat.
Een volwassen cavia met een lichaamsgewicht van ongeveer 1 kilogram heeft per dag aan circa 35 gram hoogwaardig caviavoer voldoende, ‘s ochtends de helft en ‘s avonds de andere helft. Dagelijks vult u dit aan met wat Vitamine C rijke groente, zoals koolsoorten, fruit, bladgroente, paprika, wortels, of bieten. Altijd met mate en resten goed opruimen ter voorkoming van schimmelvorming. Een cavia is een heel rustige, langzame eter, die van afwisseling houdt. Belangrijk is dus dat er te allen tijde iets eetbaars, vooral frisgeurend hooi, in de kooi aanwezig is. Geef een cavia elke dag vers water, ongeveer 100 ml, afhankelijk van de hoeveelheid groenvoer.
Verder maken een zoutblokje en een knaagsteen de voeding compleet.

Dwerghamster

DE GESCHIEDENIS
Dwerghamsters kennen we nog niet zolang als huisdier. Het is pas sinds ongeveer 1970 dat ze in Nederland gehouden worden, maar sinds deze tijd zijn ze mateloos populair geworden.
Vooral de Russische dwerghamster, en dat is vooral te danken aan hun aardige karakter en klein formaat. De Russische dwerghamster is een klein wollig diertje, ongeveer 7 cm lang, blauwgrijs van kleur en over de volle lengte lopen wat donkere strepen. ‘s Winters kunnen ze wat lichter van kleur zijn. Er bestaan ook kleurvariaties, zoals wit en blauw.
Dat dwerghamsters zo populair bij kinderen zijn is niet alleen opvoedkundig van veel waarde, maar door het omgaan met een dier, leert de jeugd ook dat zij medeverantwoordelijk is voor de natuur.

HUISVESTING
In uw huisdierenspeciaalzaak zijn verschillende hokken, bakken of kooien met extra fijne tralies voor dwerghamsters verkrijgbaar. Een hamsterkooi moet ruim zijn, minimaal 30×40 cm, eenvoudig schoon te maken zijn en de dieren mogen zich er niet in bezeren. In een drinkfles geven we elke dag vers drinkwater en voor het voer is een aardewerk bakje ideaal. Een geïnstalleerd slaaphuisje met wat hamsterwol wordt in ieder geval graag en regelmatig gebruikt.
De kooi van een dwerghamster moet op een tocht en vochtvrije plaats gezet worden. Daarnaast moet er voldoende licht aanwezig zijn, zonder dat de zon in het hok schijnt.
Als bodembedekking kunt u hout of strovezels gebruiken. Hamsters zijn van zichzelf erg zindelijk en het is dan ook aan te raden om een hamstertoilet in de hoek te plaatsen, voorzien van wat kattenbakkorrels en wat keuteltjes, en u zult versteld staan hoe snel uw hamster dit toilet gebruikt. Als u geen toilet gebruikt, kunt u wat kattenbakkorrels onder de bodembedekking aanbrengen (met milieukeur, dan kan alles bij het schoonmaken in de groencontainer!) voor een optimale opname van de urine. De kooi moet minimaal éénmaal per week schoongemaakt worden. Hierbij wordt alle bodembedekking verwijderd. Door een schone kooi kunnen veel ziektes voorkomen worden.

DE VOEDING
Voor de dwerghamster is in uw huisdierenspeciaalzaak een hamstervoer te koop met een gevarieerde samenstelling van granen, zaden, zonnepitten, wat pinda’s en Johannesbrood. In de betere hamstervoeders zitten ook dierlijke grondstoffen verwerkt, omdat in de natuur hamsters ook wat insecten eten. Dwerghamsters eten eerst hun lievelingszaden uit het voer. Het is echter belangrijk dat ze ook de andere voedingsstoffen eten. Verder kunt u het dwerghamster menu wat aanvullen met onkruidzaad of trosgierst voor vogels, of een klein beetje gedroogde knaagdiersnacks op basis van groente en fruit. Ook meelwormen zijn voor de dwerghamster een heerlijke traktatie.
Verder maken een zoutliksteen en een knaagsteen de voeding compleet.

Goudhamster

DE GESCHIEDENIS
De Goudhamster oftewel Syrische hamster komt oorspronkelijk uit de halfwoestijnen van het Midden Oosten. Werden rond 1930 de eerste goudhamsters in Engeland als huisdier gehouden, al snel werden ze ook in de rest van Europa populair. Dat goudhamsters zo populair bij kinderen zijn is niet alleen opvoedkundig van veel waarde, maar door het omgaan met een dier, leert de jeugd ook dat zij medeverantwoordelijk is voor de natuur.

HUISVESTING
In uw huisdierenspeciaalzaak zijn verschillende hokken, bakken of kooien voor hamsters verkrijgbaar. Een hamsterkooi moet ruim zijn, minimaal 40×30 cm, eenvoudig schoon te maken zijn en de dieren mogen zich er niet in bezeren. In een drinkfles geven we elke dag vers drinkwater en voor het voer is een aardewerk bakje ideaal. Een geïnstalleerd slaaphuisje met wat hamsterwol wordt in ieder geval graag en regelmatig gebruikt.
De kooi van een hamster moet op een tocht en vochtvrije plaats gezet worden. Daarnaast moet er voldoende licht aanwezig zijn, zonder dat de zon in het hok schijnt.
Als bodembedekking kunt u hout of strovezels gebruiken.
Hamsters zijn van zichzelf erg zindelijk en het is dan ook aan te raden om een hamstertoilet in de hoek te plaatsen, voorzien van wat kattenbakkorrels of chinchillazand en wat keuteltjes, en u zult versteld staan hoe snel uw hamster dit toilet gebruikt. Als u geen toilet gebruikt, kunt u wat kattenbakkorrels onder de bodembedekking aanbrengen (met milieukeur, dan kan alles bij het schoonmaken in de groencontainer!) voor een optimale opname van de urine. De kooi moet minimaal éénmaal per week schoongemaakt worden. Hierbij wordt alle bodembedekking verwijderd. Door een schone kooi kunnen veel ziektes voorkomen worden.

DE VOEDING
Voor de goudhamster is in uw huisdierenspeciaalzaak een hamstervoer te koop met een gevarieerde samenstelling van granen, zaden, zonnepitten, wat pinda’s en Johannesbrood. In de betere hamstervoeders zitten ook dierlijke grondstoffen verwerkt, omdat in de natuur hamsters ook wat insecten eten.
Hamsters eten eerst hun lievelingszaden uit het voer. Het is echter belangrijk dat ze ook de andere voedingsstoffen eten.
Ver der kunt u het hamstermenu wat aanvullen met onkruidzaad of trosgierst voor vogels, of een klein beetje gedroogde knaagdiersnacks op basis van groente en fruit. Ook meelwormen zijn voor goudhamsters een heerlijke traktatie. Verder maken een zoutliksteen en een knaagsteen de voeding compleet.

Rat

DE GESCHIEDENIS
De voorouder van onze tamme rat is de bruine rat Rattus norvegicas, en komt oorspronkelijk uit Azië. Tamme ratten zijn al generaties lang in gevangenschap verzorgd en gefokt, met als resultaat de vriendelijke zachtaardige tamme rat van nu, met een vacht in een enorm aantal kleurvariaties. Dat ratten steeds meer aan populariteit winnen bij kinderen heeft niet alleen een opvoedkundige waarde, maar door het omgaan met dieren leert de jeugd ook dat zij medeverantwoordelijk is voor de natuur.

HUISVESTING
In uw huisdierenspeciaalzaak vindt u een grote keuze aan kooien die geschikt zijn voor ratten, een sociaal dier dat bij voorkeur met meerdere bij elkaar gehouden moet worden. Voor 2 ratten is een kooi nodig van minimaal 80x40x40 cm, zodat er veel speelmogelijkheden in gezet kunnen worden. Verder is het van belang dat de kooi makkelijk schoon te maken is, en de dieren moeten zich er niet in kunnen bezeren.
Ratten klimmen en klauteren graag en daarom gaat de voorkeur uit naar een kooi met horizontaal lopende tralies of gaas. In een drinkfles geven we elke dag vers drinkwater en voor het voer is een aardewerk of rvs bakje ideaal.
Ratten liggen graag in een huisje. Plastic hamsterhuisjes zijn echter niet geschikt, ze knagen het stuk en zijn voor een volwassen rat veel te klein. Wel geschikt zijn bijvoorbeeld cavia/konijnenhuisjes. De rattenkooi moet op een tocht en vochtvrije plaats in de huiskamer gezet worden, liefst op een stevig tafeltje of kastje. Hierdoor is de rat meer betrokken bij wat er om hem heen plaatsvindt. De plaats moet voldoende licht zijn, zonder dat de zon in de kooi schijnt.
Als bodembedekking zijn beukensnippers, maïskolfkorrels of papierreepjes zeer geschikt. Ratten zijn zeer gevoelig voor stof, dus beslist geen zaagsel gebruiken.
De kooi moet minimaal eenmaal per week schoongemaakt worden. Hierbij wordt alle bodembedekking verwijderd, en de bodem schoongewassen. Door een schone en stofvrije kooi kunnen veel ziektes voorkomen worden.

DE VOEDING
Ratten zijn alleseters, maar een tamme rat is daardoor zeker geen vuilnisbak. In uw huisdierenspeciaalzaak is speciaal rattenvoer verkrijgbaar met de juiste samenstelling van granen, zaden, plantaardige en dierlijke eiwitten, aangevuld met extra vitamine A, voor een gezonde en glanzende vacht.
Een volwassen rat eet ongeveer 20-40 gram voer per dag.
Verder kunt u het rattenmenu wat aanvullen met groente en fruit, echter niet te veel ter voorkoming van diarree. Zorg dat de ratten altijd iets te knagen hebben, anders kunnen hun tanden te lang worden, wat problemen kan geven. Verder maakt u de ratten blij met af en toe een snack, bijvoorbeeld een knabbelstick of, zeer populair, een yoghurtsnoepje.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.