Katten

Het is voor ons niet te doen om alles over de kat en de grote hoeveelheid rassen te vertellen. Specifieke informatie vind je op de site van het LICG.

Vlooien en vakantie

Wie kent niet het gejeuk en de irritatie aan het been als gevolg van een vlooienbeet. Sommige soorten vlooien kunnen zelfs ziekten overbrengen. Meestal zullen vlooien door huisdieren bij mensen in huis komen.

De meest voorkomende soort is de zogenaamde “kattenvlo”. Deze komt, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zowel op honden als katten voor. Na iedere bloedmaaltijd legt het vrouwtje zo’n 4 tot 8 eieren. Het duurt gemiddeld, onder gunstige omstandigheden, 4 tot 6 weken voordat vanuit het eitje een volwassen vlo is ontwikkeld. Kattenvlooien hebben als vervelend kenmerk dat zij ook mensen bijten.
In de vakantieperiode gebeurt het veelvuldig dat er vlooienplagen ontstaan in huizen Wanneer er geen beweging in huis is, bijvoorbeeld wanneer u met vakantie bent, komen de eitjes niet uit, maar zodra er beweging is in het huis komen de eitjes uit en begint de overlast. Met name wanneer de huisdieren het huis (tijdelijk) verlaten, kan een vlooienplaag ontstaan. Zodra u de deur opent bij terugkomst van vakantie, kunt u besprongen worden door honderden uitgehongerde vlooien, op zoek naar een bloedmaaltijd.

Wat u zelf kunt doen om een vlooienplaag te voorkomen is stofzuigen. Hierbij moet er wel aan gedacht worden om de stofzak na iedere stofzuigbeurt te vervangen. Ter voorkoming van een vlooienplaag na de zomervakanties kan het zinvol zijn om het huis vooraf, preventief, te behandelen. Hierbij moet ook op plaatsen waar u normaal gesproken niet komt of loopt de behandeling worden uitgevoerd. Hiervoor verkopen wij middelen die u zelf kunt toepassen. Eveneens verkopen wij middelen waarmee huisdieren behandeld kunnen worden om vlooien te voorkomen. Volg wel, bij het gebruik van een of meer van deze middelen te allen tijde de voorschriften van het etiket.