Kanarie

DE GESCHIEDENIS
De kanarie stamt inderdaad af van de Canarische eilanden. Tegen het eind van de 15e eeuw werden deze bijzondere vogeltjes door zeelieden meegebracht van de Canarische eilanden via de Azoren en Madeira naar het Spaanse vasteland.
Hier werden door Spaanse monniken de eerste kanaries gekweekt. Bijzonder mooi waren deze eerste kanaries niet, donkergroen met een bruingrijze aftekening en slechts zo’n 12 cm groot. Door eeuwenlang kweken en selecteren zijn de mooie kleuren en vormen ontstaan. Kanaries worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen: zangkanaries, met als bekendste de Harzerkanarie of de Waterslager, de kleurkanaries, waaronder de vele tientallen verschillende kleurslagen vallen en ten slotte de postuurkanaries, waarvan de Glosterkanarie met zijn mooie kuif een van de bekendste is.

HUISVESTING
In uw huisdierenspeciaalzaak zijn verschillende modellen kanariekooien verkrijgbaar. Kies voor een ruime liefst rechthoekige kooi (minimaal 40x25x35 cm hoog), met houten zitstokken van minimaal 12 mm dik. De kooi van de kanarie moet op een lichte, vocht en tochtvrije plaats gezet worden,zonder dat de zon de hele dag in de kooi schijnt. Als dat toch zo is, zorg dan voor een schaduwplekje. Zorg dat de kooi niet op de vensterbank of vlak bij een radiator staat, anders zijn er voor de kanarie teveel temperatuursverschillen tussen dag en nacht. Zet of hang de kooi op ooghoogte, u doet daarmee de vogel echt een plezier.
Als bodembedekking worden i.p.v. schelpenzand steeds vaker plantaardige korrels gebruikt (met milieukeur, dan kan alles met het schoonmaken in de groencontainer!) Deze bodembedekker stuift veel minder, en neemt beter vocht op. Door deze bodembedekking mengen we vogelgrit met maagkiezel, nodig voor de mineralen en een optimale spijsvertering. De kanariekooi wordt minimaal éénmaal per week verschoond, waarbij ook de zitstokjes gewassen moeten worden.

DE VOEDING
Kanaries zijn zaadeters. Het hoofdvoer voor kanaries, kanarie(zang)zaad, bestaat dan ook uit een mengsel van verschillende zaden. Kanaries pellen het zaad, de zaaddopjes blijven in het voerbakje achter. Blaas elke dag deze lege zaaddopjes weg, en pas als alle zaden bijna op zijn weer bijvullen.
Naast dit hoofdvoer bestaat de dagelijkse voeding voor 30 % uit eikrachtvoer. In dit eikrachtvoer zitten o.a. dierlijke eiwitten die van groot belang zijn voor de conditie van uw kanarie.
Ook trosgierst (zaden in de halmen) of een kanariecracker mag in de kooi nooit ontbreken. Het is heel gezond en geeft uw kanarie een goede afleiding.Verder maakt een mineraalblokje of een stuk sepia het menu compleet. Ook groenvoer of wat fruit mag u aan uw kanarie geven, maar wel steeds een klein stukje. Wat kanaries lekker vinden, is bijvoorbeeld andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinasappel. Door het eten van teveel of nat groenvoer, kan diarree ontstaan. Voor kanaries moet u elke dag het drinkwater (niet te koud) verversen.

Grasparkiet

DE GESCHIEDENIS
Het land van herkomst van de grasparkiet is Australië. De in de handel voorkomende grasparkieten zijn allen in Nederland in volière of kooien gekweekt. De oorspronkelijke kleur van de grasparkieten is lichtgroen, maar door intensieve kweekmethoden, kennen we nu tientallen kleuren zoals; lichtblauw, donkerblauw, violet, geel, wit, enz.
Er is geen vogel die de harten zo snel heeft kunnen veroveren als de grasparkiet. Niet alleen door zijn mooie kleuren of het snelle aanpassen in een gezin, maar ook het tam maken en leren spreken van deze vogels gaat zeer makkelijk. In korte tijd zijn de resultaten verbluffend.

HUISVESTING
In uw huisdierenspeciaalzaak zijn verschillende modellen parkietenkooien verkrijgbaar. Kies voor een ruime kooi (minimaal 40 x 25 x 35 cm hoog), waarvan de tralies horizontaal lopen, voor veel klimplezier met stevige liefst houten zitstokken.
De kooi voor grasparkieten moet op een vocht en tochtvrije plaats gezet worden, zonder dat de zon de hele dag in de kooi schijnt. Als dat toch zo is, zorg dan voor een schaduwplekje. Zet of hang de kooi op ooghoogte, u doet daarmee de vogel echt een plezier. Als bodembedekking worden i.p.v. schelpenzand steeds vaker plantaardige korrels gebruikt (met milieukeur, dan kan alles bij het schoonmaken in de groencontainer!) Deze bodembedekking stuift veel minder, en neemt beter vocht op. Over deze bodembedekking strooien we wat vogelgrit met maagkiezel, nodig voor de mineralen en een optimale spijsvertering.

DE VOEDING
Grasparkieten zijn zaadeters, het hoofdvoer voor grasparkieten bestaat dan ook uit een mengsel van zaden die zij ook in de natuur eten. Grasparkieten pellen het zaad, de zaaddopjes blijven in het voerbakje achter. Blaas elke dag deze lege zaaddopjes weg, en pas als alle zaden bijna op zijn weer bijvullen. Naast dit hoofdvoer bestaat de dagelijkse voeding voor 1/3e deel uit eikrachtvoer. In dit eikrachtvoer zitten o.a. dierlijke eiwitten die van groot belang zijn voor de conditie van uw vogel. Ook trosgierst (zaden in de halmen) mag in de kooi nooit ontbreken, het is heel gezond en geeft uw grasparkieten een goede afleiding.
Ondanks dat grasparkieten heel weinig drinken, moet u toch iedere dag het drink en badwater verversen (niet te koud).
Verder maken een mineraalblokje en wat knabbeltakjes van bijvoorbeeld wilgenhout het menu kompleet. Ook groenvoer mag u aan uw parkieten geven, maar wel steeds zeer kleine stukjes. Door het eten van teveel of nat groenvoer, kan diarree ontstaan.

Agapornide

DE GESCHIEDENIS
Alle 9 soorten agaporniden of populair gezegd dwergpapegaaien, komen uit Afrika en omliggende eilanden zoals Madagascar. Agaporniden zijn te herkennen aan hun korte ronde staart en behoren niet tot de parkieten maar tot de papegaaien. De oorspronkelijke hoofdkleur is groen, maar door kweek zijn er vele kleurmutaties ontstaan. Juist die vrolijke kleuren en hun levendigheid maken dat deze vogels mateloos populair zijn. De soortnaam Agapornis stamt af van de Griekse woorden Agapein (=liefkozen) en Ornis (=vogel), en net als de Engelse naam ‘Lovebirds’, typeert het deze vogels uitstekend. Dwergpapegaaien worden dan ook bij voorkeur paarsgewijs gehouden. De drie meest voorkomende soorten zijn de Ag. roseicollis (roze kop), de Ag. fischerie (oranje kop) en de Ag. personata (zwarte kop).

HUISVESTING
In uw huisdierenspeciaalzaak zijn verschillende modellen parkietenkooien verkrijgbaar. Kies voor een ruime kooi (minimaal 50 x 35 x 60 cm hoog), waarvan de tralies horizontaal lopen, voor veel klimplezier met stevige liefst houten zitstokken.
De kooi voor dwergpapegaaien moet op een vochten tochtvrije plaats gezet worden, zonder dat de zon de hele dag in de kooi schijnt. Als dat toch zo is, zorg dan voor een schaduwplekje. Zet of hang de kooi op ooghoogte, u doet daarmee de vogels echt een plezier. Een nestkast in de kooi wordt ook graag gebruikt als slaapplaats.Als bodembedekking worden i.p.v. schelpenzand steeds vaker plantaardige korrels gebruikt of beukensnippers (met milieukeur, dan kan alles bij het schoonmaken in de groencontainer!) Deze bodembedekking stuift veel minder, en neemt beter vocht op. Over deze bodembedekking strooien we wat vogelgrit met maagkiezel, nodig voor de mineralen en een optimale spijsvertering.

DE VOEDING
Dwergpapegaaien zijn zaadeters, en het hoofdvoer voor dwergpapegaaien bestaat dan ook uit een mengsel van zaden die zij ook in de natuur eten. Dwergpapegaaien pellen het zaad, de zaaddopjes blijven in het voerbakje achter. Blaas elke dag deze lege zaaddopjes weg, en pas als alle zaden bijna op zijn weer bijvullen. Naast dit hoofdvoer bestaat de dagelijkse voeding voor 1/3e deel uit eikrachtvoer. In dit eikrachtvoer zitten o.a. dierlijke eiwitten die van groot belang zijn voor de conditie van uw vogel. Ook trosgierst (zaden in de halmen) mag in de kooi nooit ontbreken, het is heel gezond en geeft uw dwergpapegaaien een goede afleiding. Zonnepitten mogen, vanwege het hoge oliegehalte, slechts een paar per dag als traktatie gegeven worden.
Ondanks dat dwergpapegaaien niet veel drinken, moet u toch iedere dag het drink en badwater verversen (niet te koud).
Verder maakt een mineraalblokje en wat knabbeltakjes van wilgenhout het menu compleet. Ook groenvoer en fruit mag u aan uw dwergpapegaaien geven, maar wel steeds zeer kleine stukjes. Door het eten van teveel of nat groenvoer, kan diarree ontstaan.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.